Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Plüss játékok

Nincs olyan játékbolt a világon, ahol ne lenne legalább egy-két plüss játék. Hogy mi ennek az oka? Ezt a kérdés nagyon könnyű megválaszolni! A pihe-puha, aranyos, színes, szőrös, simogatnivaló plüss figurák imádnivalók. Nem véletlen, hogy szinte minden kisgyermek – sőt még a felnőttek is – rajonganak a bájos kis plüssökért. Sokan nem is gondolnák, hogy a kedvesen mosolygó plüss állatok milyen fontos szerepet játszanak a gyermekek életében. Ha éppen plüss figura vásárláson gondolkodik, a lehető legjobb helyen jár! A bájos láma plüssöktől kezdve a masnis minnie plüss, mickey egér plüss és mancs őrjárat plüss kutyusukon át a minion plüss figurákig nálunk mindent megtalál, amivel egy plüss játék rajongó gyerkőcöt lenyűgözhet.

Rendezés:

Kiegyensúlyozott, vidám gyermekkor: a plüss játék előnyei

 

Születésük pillanatától kezdve a legtöbb gyermeknek van egy kedvenc játéka, amelytől szinte képtelenség elválasztani. Ez a tárgy általában plüss figura, de lehet ruha, takaró vagy más játék is.

Természetesen a szülő bizonyos mértékig irányíthatja a gyermek játék-választását, például úgy, hogy mindig a kiszemelt játékot helyezi a gyermek keze ügyébe, vagy kiságyába.

Azonban mikor a gyermek eléri a 7 hónapos kort, saját kedvenc játékot választ magának, amelyhez minden körülmények között ragaszkodni fog. Az évek során egyértelművé vált, hogy a plüss figura nem csupán egy játék a sok közül. Többek között serkenti a gyermek szociális és érzelmi fejlődését.

Számos kutatás rávilágított arra, hogy a gyerkőcök kedvenc játékai általában plüss állatok. A kedves ábrázatú plüss maci, nyuszi vagy éppen víziló a kisgyermek elválaszthatatlan barátja, akivel beszélgetni tud, aki meghallgatja, és akit mindenhova magával cipel. A plüssök segítségével a kicsik olyan érzéseket tudnak kifejezni, amelyekre egyébként szavakkal nem képesek.

A pihe-puha játékok lehetővé teszik a gyermekek számára, hogy különféle élethelyzeteket játszanak el, és felfedezzék azokat az érzelmeket, amelyeket még nem teljesen értenek, ráadásul a plüss figurákkal önállóságérzetüket és az újonnan megtanult készségeket is fejleszthetik.

 

Biztonság

 

Bizonyított tény, hogy a puha plüssök biztonságérzetet adnak a gyermekeknek. Ha a szülők nincsenek a közelben, a gyerkőcök szinte azonnal keresni kezdik kedvenc plüss játékukat.

A plüss játékot szüleik helyettesítőjének tekintik, hiszen mindig ott van, ha szükség van rá. Stresszes élethelyzetekben a plüssjáték védelmet nyújt. Például rengeteg olyan gyerkőc van, aki fél elaludni a sötétben. A kedvenc plüssjáték közelsége segíthet nekik átvészelni az éjszakát.

Függetlenség

 

Sokak számára meglepő lehet, hogy a plüss figura nagyban hozzájárulhat a függetlenné váláshoz. A gyermek általában olyan tulajdonságokkal ruházza fel a plüssjátékot, amelyeket ő maga még nem fejlesztett ki.

A kicsik szemében a plüss állatok nagyon bátrak, és segítenek feszegetni a határokat. Például nagyon félelmetesnek tűnhet egyedül lecsúszni a csúszdán, de a plüssjátékkal együtt – vagy ha a maci csúszik először –már nem olyan ijesztő.

Egy vidám kis kedvencek titkos élete plüss segíthet felkészíteni a gyermeket egy kiskutya vagy kiscica érkezésére, és arra, hogyan kell gondoskodni egy kis kedvencről.

 

Önkifejezés

 

Teljesen normális, ha a két- hároméves gyermekek gyakran elkeserednek, és dührohamok törnek rájuk. Ebben a korban ugyanis a kicsik még mindig nem jöttek rá, miért és hogyan válnak szinte elviselhetetlenül intenzívvé az érzelmeik.

Szerencsére egy jópofa plüss játék segíthet gyermekének az érzelmek kezelésében.

 

Nyelvi készségek fejlesztése

 

Bizonyos helyzetek plüssfigurákkal való modellezése hasznos módja a beszéd és a nyelvtanulás fejlesztésének. Ezen kommunikációs készségek fejlesztése kulcsfontosságú.

Amikor a gyermekével játszik, a beszélgetés a folyamat természetes része. Gondoljon csak bele: Mi ösztönzi leginkább a nyelvhasználatot? Játék építőkockákkal, vagy interakció plüss figurákkal?

Szakértők szerint a plüss állatok beszéltetése – például törénetmeséléskor –, az olvasás és az írás megalapozásának egyik leghatékonyabb módja.

 

Hogyan tartsam tisztán? A plüss figura tisztítása, fertőtlenítése

 

Az imádott plüss játékok a gyermek családjának szerves részét képezik, és a gyerkőcökhöz hasonlóan, időnként a plüssökre is ráfér egy alapos tisztítás.

Aranyszabályként elmondható, hogy nem célszerű gyakran (pl. naponta) mosni a kedvenc plüssöket, mert a beléjük ivódott illat biztonságérzetet ad a kicsiknek.

Azonban, ha mégis eljött a tisztítás ideje, néhány alapszabály betartásával megóvhatjuk a plüssöket a mosási balesetektől. Havonta egyszer távolítsuk el a port és a felületi szennyeződéseket egy puha sörtéjű kefe vagy porszívó segítségével. A por eltávolítása után helyezzük a plüss állatkát mosózsákba vagy egy cipzáras párnahuzatba, és mossuk ki kímélő programon mosógépben.

A mosás után tegyük ki a játékokat száradni, és várjuk meg, amíg teljesen megszáradnak. Száradás után már mehet is vissza a kis gazdájához.