Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Színezők, füzetek

A színek és vidám alakzatok ellenállhatatlan világa minden gyermeket elvarázsol, sőt időnként a felnőtteket is megbabonázza. A plüss figurák mellett a színező a másik olyan alapvető kellék, ami minden játéküzletben megtalálható. Szülőként a választás azonban egyáltalán nem könnyű, ezért nem árt feltenni magunknak pár kérdést: milyen figurákat szeret a gyermek? Van kedvenc mesehőse? Ez a mesehős autó, ember vagy esetleg állat? Ha ezekre a kérdésekre sikerült választ adnia, sokkal könnyebb lesz a választás. Az aranyos minnie egér színező füzettől kezdve, az elbűvölő aranyhaj színező vagy jégvarázs színező könyvön át egészen a verdák színező füzetig, nálunk garantáltan megtalálja mindazt, ami egy önfeledt színezéshez kell.

Rendezés:

A színek varázslatos világa, avagy a színező előnyei kisgyermekkorban

A legtöbb gyermek szeret színes ceruzákkal és zsírkrétákkal rajzolni, színezni. Ez is az önkifejezés valamint a kreativitás fejlesztésének egyik formája. Sokan nem is gondolnák, mennyi előnye van ennek a békés időtöltésnek gyermek-, sőt még felnőttkorban is. Egy biztos: nem véletlenül nevezik a színezőt készségfejlesztőnek. Számos kutatás bizonyítja, hogy a színezés – a jógához és a meditációhoz hasonlóan – hozzájárul a testi és lelki egyensúly megteremtéséhez gyermek-, és felnőttkorban egyaránt A színező legfőbb előnyei a következők:

 

1. Fejleszti a finommotorikus mozgást

Természetesen ez is egyénenként változó, de általánosságban elmondható, hogy a finommotorikus képességek óvodás-, és kisiskolás korban fejleszthetők leginkább. És itt jön képbe a színező! Színezés közben észrevétlenül – és szórakoztató módon – fejleszthetők a ujj-, a kéz-, és a csukló izmai, ami segíti a kisebb tárgyak (például ceruza, toll) pontosabb tartását, használatát.

 

2. Fejleszti a szem-kéz koordinációt

A színezés, a kontúrvonalak és a formák tartása fokozott figyelmet és precizitást igényel. Épp ezért egy jól megválasztott színezővel hatékonyan fejleszthető a gyermekek szem-kéz koordinációja, ami legalább annyira fontos, mint a finommotorikus mozgás fejlesztése.

 

3. Fejleszti a térlátást

A vizuális érzékelés, a térlátás fontos készség a kisgyermekek számára. Mivel színezés közben egy adott területen kell apró mozdulatokat végrehajtani, a színezés segíthet a kéz helyzetének tudatosításában a színező füzet lapjának határain, margóin belül.

4. Segíti a koncentrációt

Mivel színezés közben a gyerkőcök úgymond „vonalak közé vannak szorítva” és egy adott formára összpontosítanak, erősebben kell koncentrálniuk, mintha szabadon rajzolnának. Épp ezért a színező füzet használata közben játékos formában fejleszthető a koncentráció és a precizitás.

 

5. Szín-, és formafelismerés

Az előrajzolt formák színekkel való kitöltése segíti az árnyalatok, a perspektívák, és a különböző alakzatok felismerését, ráadásul színezés közben a gyerkőcök különféle, akár teljesen egyedi színkombinációkat is felfedezhetnek.

 

6. Önkifejezés és ellazulás

A rajzolás és színezés az önkifejezés egyik leghatékonyabb formája kisgyermekkorban. Szülőként érdemes megfigyelni, mennyire nyomja rá a ceruzát a gyermek a papírra, milyen színeket választ, és hogyan alkalmazza azokat, csak satíroz vagy precízen minden fehér részt kitölt.

Minden gyermek egyénisége más, nincs két egyforma színezési stílus, épp ezért minden elkészült rajz műalkotás. A kreativitás fejlesztése mellett a színezők nyugtató, ellazító hatása is vitathatatlan. Akár egy vidám micimackó színező is segíthet megbirkózni az ismeretlen vagy nehéz helyzetekkel.

 

Milyen a jó színező?

Erre a kérdésre nem könnyű választ adni, hiszen minden gyermek más. A nagy színező választéknak hála szerencsére ma már mindenki megtalálhatja azt a formavilágot, ami a gyermeke életkorának és fejlettségi szintjének megfelelő.

A jó színező legfőbb ismérve, hogy formagazdag, inspiráló, új színek kipróbálására ösztönöz, miközben játékosan fejleszti a finommotorikus mozgásokat és a koordinációt.

 

Színezés kisokos: milyen kellékek szükségesek a színezőhöz?

Bármelyik színezőre esik a választás, néhány kiegészítő kellékre mindenképpen szükség lesz a gondtalan színezéshez. Kiegészítők vásárlásakor a két legfontosabb tényező a költséghatékonyság és a könnyű használhatóság; továbbá érdemes mindig a kéz méretének megfelelő eszközöket választani.

A lista legelső helyén a színes ceruza áll. Nincs olyan gyermek, akit ne varázsolna el a rengeteg élénk színben pompázó ceruza látványa. Legjobb, ha szivárvány összes színe megtalálható a palettán, de egyéb extra tulajdonságokkal is fokozható az élmény.

Vannak olyan színes ceruzák, amik nem igényelnek hegyezést, ezért utazáshoz is ideális választás, és vannak illatos ceruzák is, amikért egyszerűen rajonganak a gyermekek. A ceruzák mellett filctollakat és zsírkrétákat is érdemes beszerezni.

A filctollak élénk színeinek, valamint a zsírkréták gyöngyházfényű, metálos, csillámos vagy éppen neon színvilágának egy színező rajongó gyermek sem tud ellenállni.